Kjak:Charles Darwin

Frá Wikipedia, hin frælsa alfrøðin
Jump to navigation Jump to search

QA[rætta wikitekst]

Trupuleikar við grein:

 1. Mál villur: forsprákari er ikki naka man brúkar á føroyskum longur.
 2. Ringur málburður:
  • Tað burdi heldur stæði at darwin kom við hugtakinum menningarlæra (ikki talsmaður)
  • Ein maður sat í Londin: Hetta ljóðar sum ein inngangur til okkurt skemt.
  • Marx var so glaður fyri læru Darwins: Hetta er barna málburður og hoyrur ikki heima á WP.
  • ikki at taka munnin ov fullan: orðafelli brúkast ikki í ein alfrøði.
 3. Ivi er um sannleikin í geinin.
  • Karl Marx: Hetta um K.M. má undurbyggjast við keldum! og hevur líti við darwin at gera (og ljóðar annars sum naka møsn).
  • Lenin,Stalin,Hitler: Javnatekn verður sett millum darwin og dráp av mill.
Hendan greinin burdi verði strika í hesum líki. uackor 6. mar 2010 kl. 09:26 (UTC)
Da har jeg fjernet deler av artikkelen. Når det gjelder punkt 1 & 2 er det godt mulig det ikke var godt skrevet, men til punkt 3 - det var nøyaktig den samme informasjonen som finnes på både den engelske, tyske og flere andre Wikipedia (altså følger av Sosialdarwinismen). Kildehenvisninger hadde imidlertidig vært lurt å ha med:) Gi bsekjed om du mener det er mer som bør fjernes. Niceley 6. mar 2010 kl. 12:16 (UTC)

Punkt 3: Hendan pástand mást tú grunda við links til de.wp og en.wp. Teir pástandir eg vil have link til eru:

 1. "og svølgdi øllum tí rátt" (tvs. uttan nakran form fyri kritik)
 2. "Hetta kom at fáa vanlukkuligar fylgjur fyri heimin" ("Hetta" vísur til lesanina av Darwin)
 3. "implimenteraði hann hetta bæði væl og virðiliga inn í sítt kommunistiska manifest"
 4. "Lenin og Stalin tóku eisini væl móti hesi læru, og søgan sigur okkum, at Stalin drap umleið 60 mill." (her verða tveir setningar settir saman soleiðis at Darwin hevur skyld í 60 mill drápun)

uackor 6. mar 2010 kl. 14:12 (UTC)

Om relevansen av faktafrågorna: Se diskussionen i Undirhúsið.
Om själva faktafrågorna: Det gäller här flera påståenden, som de flesta källorna inte verkar att mena skulle hänga ihop:
 1. Påverkade Darwin Marx världsbild?
 2. Fick Darwins skrifter Marx att bli materialist?
 3. Har materialismen som sådan lett till många miljoners människors död?
 4. Var Marx socialdarwinist?
Den essä (inte encyklopediska artikel, för det var den inte) som du skrev blandar ihop dessa frågor. Du hänvisar i ditt svar till artiklarna om Darwin och om socialdarwinism på bland annat enwiki och dewiki. Vill du styrka påståendena så, så bör du klargöra vilka av påståenden du vill styrka var.
Jag tittade hastigt igenom två av artiklarna du refererade till en:Charles Darwin och en:Social Darwinism. I den senare artikeln finns totalt ett sammanhang där något med "marx", och det är i avsnittet .en:Social Darwinism#Marxism and Darwinism där man redogör för ett marxistiskt angrepp på socialdarwinismen: en:Antonie_Pannekoek#Marxism_and_Darwinism. Pannekoek citerar gillande Pjotr Kropotkins kritik av Darwins teori om "kamp för överlevnad". Anarkisten Kropotkin hävdade ju att i stället naturen präglades av "ömsesidig hjälp". I artikeln om Darwin hittar man inte alls "marx". Däremot nämns vilka som gav upphov till "socialdarwinismen", även före Darwin. Pionjären var prästen Thomas Malthus, som ansåg att Gud hade skapat människorna så att vi förökar oss okontrollerat (med masssvält och farsoter som följd, när vi blir för många), för att vi på det sättet skulle ha skäl till att förbättra oss själva.
Artikeln en:Charles Darwin nämner alltså inte alls marxism. men tar upp andra som åberopat socialdarwinismen:
Writers used natural selection to argue for various, often contradictory, ideologies such as laissez-faire dog-eat dog capitalism, racism, warfare, colonialism and imperialism.
Du behöver inte hålla med om detta. Däremot kan du knappast använda de artiklarna som källor för att Marx eller marxister var socialdarwinister.
Jag vill till slut påminna om något som inte alltid lyfts fram av moderna motståndare till evolutionen: Josef Stalin var motståndare till Darwins grundläggande idéer. Det hade i sig inte varit så betydelsefullt, om han inte hade haft den maktställning han hade. Stalin stödde en ukrainsk biolog vid namn Trofim Lysenko, som var anhängare av Lamarcks teorier, att man kunde ärva förvärvade egenskaper. Darwinisterna bland biologerna i Soivjet förföljdes på Stalins vanliga grymma vis; många av dem dog; och Lysenkos framfart förstörde den genetiska vetenskapen i Sovjetunionen för lång tid framåt.
Jag får återkomma i övrigt, när jag hinner. M. v. h., Jörgen B 14. mar 2010 kl. 17:07 (UTC)